Vinsmaking

VINSMAKING

Det er en kunst å smake på vin, men vinsmaking er egentlig ganske enkelt og logisk. Tre sanser som er sentrale under en vinsmaking er synet, lukte- og smakssansen vår. Luktesansen vår kan skille opptil 10.000 ulike lukter. Og visste du at gjennomsnittsmennesket har 10.000 smaksløker på tungen? Antallet smaksløker vil derimot reduseres med alderen. Mennesker som jobber med å smake på vin kan smake opptil 50-60 forskjellige viner på en og samme dag. Hvordan holder de rede på alle smaker og inntrykk? Blir man ikke beruset? Vinsmaking er som med alt annet, det krever trening og en viss erfaring.

Vinsmaking er en sensorisk analyse av en vin. Det er viktig at rommet man oppholder seg i ikke forstyrres av sterke dufter som matos eller parfyme. Glassene man smaker fra må være rene og korrekte, dvs glasset bør ha en klokke som er smalere øverst enn nederst. Tykkelsen på glasset er også viktig, og det er ønskelig med så tynt glass i klokken som mulig.

1. Det skjenkes noen få centiliter vin i et vinglass. For å sjekke at vinen ikke har bunnfall eller andre urenheter holder vi glasset ned mot en hvit flate. Det kan være en duk eller et hvitt papirark. Slik kan vi også bedømme vinens farge og klarhet.

2. I gamle dager var mennesket helt avhengig av luktesansen, og til dels smakssansen, for å bedømme om et produkt var spiselig. Når vi skal lukte på vinen ruller vi den rundt i glasset ved hjelp av stetten. Slik smører vi glasset med vin, lar vinen utfolde sin aroma. Stikk nesen ned i glasset og trekk inn duftene.

3. Nå skal vinen smakes. Akkurat som når vi lukter ønsker vi å ”åpne” vinen. Dette gjør vi ved å rulle vinen rundt i munnhulen og gjerne trekke inn litt luft samtidig. Det er lov å slurpe litt når man smaker vin. Deretter spyttes vinen ut i en spyttebakke og man kan analysere smakene som sitter igjen i munnhulen. Husk at lukt og smak er sterkt forbundet og luktesansen er mer følsom enn smakssansen.
– God smaking! –

Hvordan åpne en flaske vin.

Arrow
Arrow
Slider
Her kan du finne andre spennende artikler om vin.
Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.