Vin fra Rioja

HVA ER FORSKJELLEN PÅ MODERNE OG TRADISJONELL VIN FRA RIOJA?

Hva er forskjellen på moderne og tradisjonell rioja? Her forteller vi deg alt du trenger å vite og gir tips til vin fra Rioja du må prøve.
Hva er forskjellen på moderne og tradisjonell rioja?

Det er mye å sette pris på i den spanske regionen La Rioja, og spesielt vinen derfra. Området ligger nord i Spania, ca to timer med bil fra kystbyen San Sebastian og fire timer fra Barcelona. På 70-tallet ble det et svært populært sted for svensker med vininteresse. Populariteten har ikke avtatt, og dette har ført til økt kunnskap og videreutvikling blant vinprodusentene. I dag snakkes det om to typer vin fra Rioja – den moderne og den tradisjonelle. Begge fins i varierende prisklasser og hvem som er best kan ikke fastslås. Derimot kan de begge passe ypperlig i ulike situasjoner.

Moderne rioja
En moderne rioja lages nesten alltid hundre prosent av den spanske druen Tempranillo. Takket være dette får denne vinen ofte lavere syreinnhold enn vinene som er laget av flere ulike druesorter. Det lave syreinnholdet gjør også at vinen ikke er egnet for lang lagring, og de bør drikkes unge. Som vi fikk se er det svært forskjellig farge på de to typene. Til og med lukt og smak er forskjellig. Den moderne har et generøst og fuktig preg som kan minne om blomster og lakris. Av og til kan den virke litt boblende, selv om det ikke finnes noen likhet med for eksempel cava eller andre musserende viner. Det er en tendens som heller kjennes på tungen enn synes i glasset.

Tradisjonell rioja
Den tradisjonelle riojaen er som oftest en blanding av flere druesorter. Det gjør at vinen får høyere syreinnhold, noe som passer bra til lagring. Tommelregelen er at en vin som skal lagres bør være syrlig. Selv om kvaliteten ikke skulle være bra, så holder denne typen vin lenger enn de mindre syrlige. Den tradisjonelle vinen er ofte mer kompleks enn den moderne. Denne kompleksiteten og den elegante karakteren disse vinene har gjør at de er gode å drikke uten mat ettersom de ikke er like intense og krevende som de moderne vinene.

Kombinere mat med rioja
Når det kommer til det å kombinere moderne og tradisjonell rioja med mat, så anbefaler Elena følgende: til den moderne bør man velge mer kraftfull mat. Den intense karakteren gjør at den går godt overens med matretter med mye smak. Den moderne riojaen er ideell til tapas og annen fingermat. Det passer også utmerket å bare sette frem et fat med pølsebiter eller hvitløksmarinert sjampinjong.

Eksempelvis passer tradisjonell riojavin til spansk mat. Velger man mer elegante retter kommer vinen enda bedre til rette. Med det sagt betyr det ikke at disse vinene kun passer til dyre kjøttretter som kalv og fileter. De passer strålende til et fat Pata Negra eller lignende skinke – i all sin enkelthet. Trikset er å ikke ha alt for krevende mat men likevel holde smakene rene og ikke altfor kraftfulle til den tradisjonelle riojaen.

Prøv moderne og tradisjonell rioja
Elenas innføring i de to stilene er basert på slik det opprinnelig var. Stort sett stemmer denne informasjonen fortsatt, men det skal sies at det nå finnes produsenter som produserer moderne rioja med god lagringskapasitet. Et eksempel på det er produsenten RODA som lager utmerkede moderne viner fra gårder rundt om i Rioja. Det finnes også tradisjonell rioja som lages av hundre prosent tempranillo. Men, som Elena fortalte, har denne druejuicen mindre skallkontakt, noe som gjør at fargen på vinen er brunere og mindre intens.

Tapas og rioja
Vin fra Rioja har en rusten, nesten brun farge. Den er hverken spesielt dyp eller intens. Riojaviner av den tradisjonelle sorten ikke har spesielt mye kontakt med druene under vinifiseringen. Det er som kjent i skallet fargen sitter, og minimeres druejuicens kontakt med skallet får den ferdige vinen en lettere og mindre intens farge.
Tapas og vin. En tapas og ett glass vin er en herlig måte å starte kvelden på. Om du er i Spania vil du oppleve at hver bar har sin spesialitet. Til en liten brødbit med glovarme, hvitløksmarinerte sjampinjonger toppet med en liten reke passer det med en moderne rioja.

Link til våre produkter fra Rioja

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.