Rosévin

Rosévin – selve navnet rosévin har sine røtter i Frankrike.  Hva er rosévin

Selve navnet rosévin har sine røtter i Frankrike og det franske språk, hvor rosé ganske passende kan oversettes til rosa. Vinen fremstilles av to ulike druetyper; blå og grønne. Den karakteristiske rosafargen kommer som et resultat av de blå druenes skall. Vinen må sies å kunne nytes alene, men er også ypperlig til mat. Med prinsippet om at mat og vin bør balanseres i bakhånd, egner rosévin seg spesielt godt til lyst kjøtt, kalvefilet, grillmat eller sushi. Dette er selvfølgelig avhengig av hva slags tilbehør man har til. Stort sett krever lett mat en lett vin, og tung mat en vin med litt tyngde. Man bør også være påpasselig med å balansere våre fem smakssanser; retter med mye syre må for eksempel ha vin med syrlighet, og salte retter trenger litt sødme. Her kan du lese om de tre forskjellige fremstillingsmetodene som brukes for å lage rosévin.

Rosévin kan fremstilles på tre ulike måter

Skallkontakt metoden
Etter at druene er plukket klemmes eller knuses de lett, dette blir også kalt å kryste. Dette gjør at selve saften i druene kommer i kontakt med drueskallet, hvor fargen som nevnt sitter. Jo lenger denne kontakten opprettholdes, jo mørkere blir fargen på det ferdige produktet. Denne metoden er i dag den mest vanlige produksjonsformen. Druene som benyttes her brukes kun til å fremstille rosévin. Viner som lages på denne måten kjennetegnes ofte av at de blir litt mørkere enn andre roséviner.

Saignée metoden
Saignée kommer i likhet med rosé fra fransk, og betyr «å blø». Ved denne produksjonsformen er utgangspunktet en rødvin, hvor drueskall og druejuice masereres sammen. Etter ønsket tid tappes en del av mosten av, og gjæres videre til en lyse rosé. Det som blir igjen forsetter gjæringen, og ender opp som rødvin. Mange av de absolutt beste rosévinene er laget på denne måten, men i små kvantiteter.

Blandings metode
Gir en enkel og grei rosé, som fremstilles ved at man lager en vanlig hvitvin, og straks etter at gjæringen har begynt tilsetter most fra blå druer. Denne metoden er offer for en del kritikk, men kan sies å ofte gi en god og rimelig rosé. Dette er en produksjonsform som brukes i 90% av all fremstilling av rosé champagne.
Link til våre rosévinprodukter her

Link til våre rosévin produkter her

 

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.