Portvin

Portvin er produsert i Douro-regionen i Portugal. Vinen som blir produsert blir «forsterket»; det vil si tilsatt en druebrennevin, for å avbryte gjæringsprosessen. Ved å gjøre dette økes alkoholgraden uten at all druesukker forgjæres. Den blir da søtere og mer alkoholsterk (ca. 15-19%), Vinen blir så lagret og modnet, ofte i lengre tid på fat. Portvin er blant de mest lagringsdyktiges vintypene som finnes.

Portvin er produsert av druer som er dyrket, og bearbeidet i Douro-dalen nord i Portugal. Over 100 forskjellige druesorter er tillatt å bruke i produksjonen av portvin, men det er fem sorter som brukes mest. Disse er: Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa og Touriga Nacional.

Vinstokkene er plantet i terrasser i skråninger med opptil ca. 60° helling. Jordsmonnet består av skifer og granitt.
Alle druene håndplukkes da maskiner ikke har adkomst til vinrankene. Deretter blir vinen transportert ned Douro-elven og tatt imot av de store portvinshusene.
Navnet på en vingård i Douro er vanligvis Quinta.

Når vinen er ankommet i vinhuset lages sterkvinen. Den gjærende mosten blir tilsatt druebrennevin omtrent midtveis i gjæringen når vinen har oppnådd en alkoholstyrke på 6–8 prosent.
Brennevinet, som har en styrke på 77 prosent, tilsettes i en mengde som gir en volumprosent alkohol i den ferdige portvinen på 16–20 prosent.
Vinen blir så lagret og modnet på fat i lagringshusene.

En Ruby kan stå åpen i ca 1 måned etter at den er åpnet. Colheita og Tawny kan stå i flere måneder etter åpning.  Vintage kan kun stå åpnet i 24 – 48 timer.
Sedimentene til en portvin kan brukes i tilberedning av sauser, iskrem, smør og i bakverk.

Våre portvinsprodukter.

kopke

kopke


Beskrivelse

White Portvin kommer fra grønne druer. Den er gylden og finnes i søte og tørre utgaver. De tørre utgavene brukes som aperitif.
Ruby Yngste type portvin, kun lagret to–tre år på fat. Laget av ung druer. KOPKE er en av de ypperste i sin klasse.
Tawny Har vært lagret i mange år på fat, og er oftest en blanding av flere årganger. De vanligste kategoriene er 10, 20, 30 og 40 år gammel. Dette er riktignok kun et “gjennomsnittstall”, og henviser mer til stilen enn nøyaktig lagringstid. Rødbrun farge, de eldste er brunere.
Coleheita Årgangsmerket Tawny fra ett spesielt bra år. Lagret minst syv år på fat. KOPKE tapper ved bestilling. 1975 er tappet i 2014.
Late Bottled Vintage Også fra én årgang, men vinen lagres lengre på fat enn Vintage portvin. Den er derfor oftest drikkeklar når den kommer på markedet.
Vintage Portvin fra ett enkelt år, lagres i kort tid på fat. Modner videre på flaske og kan gjerne lagres i flere titalls år. Mørkere på farge enn tawny.
Vintage Character Finere Ruby, lagret fire–fem år på fat. Denne termen er nå forbudt å bruke.

 

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.