Holdbarhet i vin

HOLDBARHET I VIN

Vin er et levende produkt. Det er i konstant utvikling, eller modning, helt til den, som oss mennesker dør. Noen viner har lenger levetid enn andre.

En del viner kan oppleves litt røffe i munnhulen. Rødvinen har litt for tørre tanniner, eller hvitvinen har litt for skarp syre. Om vinen får ligge i ro noen år vil tanninene bli bløtere og syren mer avrundet, og vinen mer fornøyelig.

Men dette er altså ikke alltid tilfelle. En stor andel av vinene tilgjengelig i dag er ment for konsumpsjon innen overskuelig fremtid. Vi kan generalisere ved å si at viner med skrukork skal drikkes umiddelbart, mens viner med naturkork kan ha potensiale til å modne over tid. Men det betyr ikke at alle viner med naturkork nødvendigvis har lang holdbarhet. Prisen er ofte en pekepinn på hvorvidt en vin er ment for lagring.

En vin kan fort bli dårlig dersom den oppbevares feil. Direkte sollys er et eksempel på hvordan en vin forringes om den utsettes for sterkt lys over en lenger periode. Det samme gjelder kraftige temperatursvingninger der flasken oppbevares, eksempelvis på kjøkkenet. Det beste er å plassere vinflaskene kjølig i et mørkt rom. Nederst i klesskapet fungerer fint om man ikke har vinkjeller eller et vinskap.

Noen viner, for eksempel viner laget på nebbiolo druen fra Barolo og Barbaresco, og viner på syrah fra Nord-Rhône, trenger ofte en del års lagring før de er klare til å drikkes. Før dette er tanninene for stramme og smaken har ikke fått tid til å utvikle den eleganse vinene fra disse områdene er kjent for. Så her er det viktig og ha tålmodighet.

Rødvin fra Bordeaux er et annet velkjent eksempel på vin med lang holdbarhet. Mange av de beste vinene herfra kjøpes unge og legges rett i kjelleren i minimum et tiår før de tas frem. Og selv da kan tanninene fremdeles være for krasse. Det er klart at et godt måltid med fettrikt tilbehør vil hjelpe på følelsen av tørre tanniner, men det er nok også en indikasjon på at vinen vil være holdbar i mange år til.

Også hvitvin kan bli bedre med alder, og gode viner laget på riesling fra Tyskland, Østerrike og Alsace, chenin blanc fra Loiredalen og chardonnay fra sentral Burgund har alle potensielt lang holdbarhet. Faktorene som spiller inn her er syren i riesling og chenin blanc og i chardonnay. Det viktigste å huske på er at ikke alle viner er ment for lagring, selv om de koster litt. Forhør deg med utsalgsstedet om vinens holdbarhet slik at du ikke går glipp av en god flaske vin pga feil lagring.

Link til våre produkter

Tekst av Liora Levi

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.