Vin til ribbe og pinnekjøtt

Det nærmer seg jul og det er tid for planlegging av hva vi skal drikke av vin til ribbe og pinnekjøtt.

Det er flere måter å velge riktig vin til maten på. Først og fremst må man se på hvilke ingredienser maten består av, og hvilke egenskaper vinen har. Vinen skal fungere i balanse med maten, slik at smaken ikke overskygges. Maten kan både komplementere og fungere som kontrast til vinen, og ofte sitter mye av smaken i sausen. Her kan du lese mer om hvilke forslag på vin til ribbe og pinnekjøtt vi foreslår.

Ribbe

Ribbe serveres gjerne med medisterkaker og pølser, m.a.o. ganske mye fett.
En rødvin med moderate tanniner vil være et godt alternativ, da den renser opp munnhulen og tilfører friskhet. Mat med høyt proteininnhold, spesielt rødt kjøtt, reduserer effekten av tanninene. Dermed passer tanninrike druer godt til ribbe og pinnekjøtt. Lette, fruktige rødviner med lavt tannininnhold passer best til hvitt kjøtt med lite proteiner.

En Barbera fra Piemonte, Sangiovese-viner fra Chianti eller en klassisk Valpolicella vil passe bra her. Elegante spanske viner laget på Tempranillo-druen fungerer også veldig bra.
Dersom du går for en hvitvin vil en tørr og smaksrik tysk Riesling være et godt valg. Viner av druetypen riesling har mye syre og passer utmerket til fet mat. Høy syre kreves spesielt til stekte og friterte retter.

Pinnekjøtt

Her er det mye av alt: Salt, fett og smak, og noen ganger er kjøttet røkt og da krever det en litt mer smaksrik vin.
I hovedsak går røde viner godt til pinnekjøtt så lenge de har nok frukt og friskhet og moderat med tanniner.
Både Barbera- eller Dolcetto-viner fra Piemonte, viner fra Valpolicella, passer godt. Dersom du vil imponere litt ekstra kan du slå til med en dyr burgunder! Og de med litt sødme, som Ripasso, er ypperlige til røkt pinnekjøtt.
Hvitvin – f.eks. en tysk Riesling med litt restsødme – er et godt alternativ da den vil balansere syren i ettersmaken.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.