Vin til godteri

SLIK KOMBINERER DU VIN TIL GODTERI

På samme måte som vin passer til mat går det like fint å matche vin til godteri. Slik kombinerer du vin og godteri!
Du sitter der på fredagskvelden. Middagen er fortært, vinen likedan. Kanskje det er på tide å finne fram godteposen, den fine sjokoladeesken eller bare unne seg en liten avsluttende søtsak? Hva slags vin skal man da velge for å få til en passende kombinasjon?
På samme måte som vin passer til mat kan man også matche godteri og vin. Her har vi noen tips for å hjelpe deg med vin til godteri.

Vin til fruktgodteri
Fruktgodteri viste seg å passe til de fleste hvite viner og til flere roséviner. Til rødvin var det ikke en god kombinasjon. Dette på grunn av at hvitvin og rosevin ofte har mye fruktsmaker som kan passe bra sammen med godteri. Søtt pleier gjerne å passe til søtt og slik var det her også.  Musserende viner vil nok passe best til fruktgodteri uansett farge på vinen.
Eksempler på godteri: godt og blandet, Mentos med fruktsmak, ulike typer søte smågodt.

Vin til karamell
Dersom en skal velge karamell-godteri er fudge et bra alternativ som kan passe til flere viner. Forskerpanelet var enige om at musserende vin funket bra til, og jo søtere jo bedre. En rødvin på cabernet sauvignon kan passe bra til- eller kanskje en vin med hint av karamell. Rosévin uten bobler anbefales ikke.
Godterityper: fudgeputer, Toffefee.

Vin til skumgummi
Skumgummi passer slik som fruktgodteri gjør helt ok til vin. Mye skumgummi er søtt med smak av frukt samtidig som at de har en glatt struktur som både kan hjelpe og ødelegge for vinen. Det kan altså smake både godt og vondt om man velger en vin med mer struktur. Her kommer det litt an på hva en foretrekker. Vi tror at mykere rød vin eller  rosa bobler var godt til. Eksempler på godteri er skumputer og skumsopper.

Vin til surt godteri
Surt godteri er en vanskelig kombinasjon til vin. Det sure godteriet er jo surt for en grunn, og derfor smaker det gjerne best alene uten noen tilsetning. Vi mener rosa musserende vin vil passe best, med lavt alkoholinnhold mye sødme. Rødvin var ikke en god kombinasjon, rett og slett fordi tannin og mye smak matchet dårlig med surheten.

Vin til søt lakris
Lakris er en overraskende god kombinasjon sammen med vin, både rødvin, hvitvin og rosé. Dette har igjen noe å si hva slags godteri man liker.  Løsvektgodt med søt lakris, som for eksempel skolekritt, lakrisbåter og lakrisruller, kommer krittene dårligst ut med kombinasjonen vin pga. at de har litt mintsmak. Imidlertid er de to andre typene en god kombinasjon sammen med rødvin,hvitvin og rosé.

Vin til salt lakris
Ikke alle har saltlakris som favorittgodteri, men dersom man liker dette, vil vin være en god kombinasjon. Ikke helt overraskende passer rosa musserende bra til saltlakris. Noe hvitvin kan også være gode til. Vel å merke bør det nevnes at de som elsker salt lakris syntes at de fleste vintypene passet godt til salt lakris. Dessertvin ble imidlertid merket som en type vin som ikke passet så godt til salt lakris. Typer godteri: salmiakkpadder, lakrispenger, salte ruller og salt godteri fra godt og blandet.

Vin til mørk sjokolade
Mange lurer kanskje på om vin virkelig passer til sjokolade. Svaret er ja. Det kommer dog an på hva slags vin en velger, og hva slags sjokolade en velger. Mørk sjokolade har såpass mye bitterhet og beskhet at det ikke passer til friske og søte hvite eller rosa viner, ikke engang om de inneholder bobler. Jo høyere kakaoinnhold på sjokoladen, jo bitrere er den, slik at 70 % er en bedre kombinasjon enn 86 %.

Vin til lys sjokolade
Lys sjokolade er en utfordring å skulle kombinere med vin. Rett og slett fordi at lys sjokolade er veldig søt og inneholder mye fett. Dette gjorde det vanskelig for de ulike vinene å komme til sin rett. En skulle tro at rødvin med mye tannin skulle bli en god kombinasjon med lys sjokolade, men det som klarte seg best i kombinasjon var igjen rosa bobler.

vin til godteri1

Oppsummering av vin til godteri:
Det godteriet som passer til flest sorter vin er søt lakris, saltlakris samt fruktgodteri og karamell. Rosé og musserende vin passer til det meste. De er lettest å kombinere med ulike typer godteri, akkurat som de er til mat.
Det som er så morsomt med smak, er at alle synes så forskjellig. Hvorfor ikke teste hjemme selv?

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.