The Royal Tokaji wine Company

The Royal Tokaji wine Company – søt vin fra Ungarn

TOKAJIS HISTORIE OG KONGELIGE FORBINDELSE

Tokaji Aszu var verdens første store, søte vin. I 1700 klassifiserte prins Rakoczi av Transylvania de best vinmarkene i 1,2 og 3 Cru. Louis XIV av Frankrike erklærte TOKAJI
”Vinen for Konger og vinenes Konge”, og i det 18 århundre stasjonerte Catharina den Store soldater for å passe på disse verdifulle vinmarkene.

TOKAJI RENESANSE
Med kommunismen var det slutt på kvalitets-produksjon; Aszu druer ble brukt i masseproduksjon i fabrikker hvor vinmarkens egenheter gikk tapt i enorme tanker. TOKAJIs renesanse begynte med The Royal Tokaji Wine Company i 1989, inspirert av verdens mest kjente vinskribent, Hugh Johnson med flere.

HVOR ER DET?
TOKAJI-regionen ligger 200 km nord øst for Budapest, på samme breddegrad som Loire, men da dette er et innland, har klimaet mye større svingninger.

0130_001

VITIKULTUREN
Jordsmonnet er for det meste leire på vulkansk grunn. Rankene er ca. 20 år gamle og avkastningen holdes på 10 hl pr ha. Møtepunktet av de to elvene Tisza og Bodrog ved Tokaji danner en tåke lik den vi finner i Sauternes, som fremmer edelråtens virkning på de tørre og skrukkete Aszu-druene. En ranke avgir ca. et glass vin!

Druesorter:
Furmint – ca. 70% av plantene i regionen. En drue med meget høyt nivå av garvesyre, som er særlig mottakelig for Botrytis.
Harslevelu – ca. 25% av plantene. Litt mindre mottakelig for Botrytis, men rik på sukker og aroma.
Muscat de Lunel – ca. 5% av plantene. Den vanskeligste druen å dyrke, men viktig for smaken.

0129_001
VINIFIKASJON

Det er stor variasjon med årgangene – av 10 Aszu-årganger er ca. 3,5 gode/rikelige. Aszu-druene håndplukkes individuelt fra klaser og legges i 20 liters tre-bøtter kalt Puttonyos.
Så presses Aszu-druene forsiktig for å avgi sin intenst søte saft. Øvrige druer vinifiseres for å bli base-vin. Antall puttonyos pr fat gir det endelige puttonyos-nivået i vinen, som også trykkes på etiketten.
Gjæringen foregår med naturlig gjær i overflod, i brukte 140liters Gönci fat laget av ungarsk eik, i kjellere som går over 2 km, og der ligger de fra et til to år.
Aszu-vinene må etter loven modnes i tre år. Royal Tokaji-vinene lagres som oftest lenger, og likevel beholder de sin egenartede distinkte ståll-syre.

ASZU KLASIFISERING
3 puttonyos,
4 puttonyos,
5 puttonyos,
6 puttonyos,
Aszu Essencia,

ÅRGANGER
1990 – Royal Tokaji’s første årgang,
1991 – God kvalitet,
1992 – Veldig lite Aszu druer,
1993 – En av de beste årgangene,
1994 – Ingen Aszu druer, så ingen vin laget,
1995 – Veldig god kvalitet,
1996 – Veldig god kvalitet,
1997 – Lite Aszu druer,
1998 – Lite Aszu druer,
1999 – En av de beste årgangene, som 1993.

MAT & TOKAJI

Serveres litt kjølig i portvins glass, ca 8 glass pr. flaske. Nydelig som aperitiff og til pateer. På dessertfronten er Tokaji perfekt til sjokolade-, frukt- og bærdesserter. Også godt til is. Av oster er muggost det beste. Ellers kan Tokaji nytes som digestif, med petit fours og sigarer.

Produktene fra Royal Tokaji

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.