Pinot Noir

Pinot Noir er en av verdens mest prestisjetunge druer. Meget vanskelig å dyrke, trives godt i Frankrike, spesielt i Champagne og Burgund. Vinen trives mindre i varme støk, er kresen på jordsmonn, bruk av eik og bearbeiding i kjellere.

Pinot Noir, eller Blauburgunder/Spätburgunder på tysk, er en blå vindrue, – og som det tyske navnet tilsier kommer druen opprinnelig fra Burgund i Frankrike.

Druen, som trives i kalkholdig jordsmonn, benyttes først og fremst til produksjon av rødvin, og den er allment ansett for å produsere noen av de beste vinene i verden. Vinstilen er ofte middels fyldig med høy fruktsyre og bløte tanniner. Den kan være nokså særegen på duft og smak, og ikke minst i struktur, – noe som kan være grunnen til at den blir omtalt som «Druenes Ballerina».
Pinot Noir er også en viktig bestanddel i musserende viner, ikke minst i champagne siden den er fruktig, har god syre og inneholder relativt lite tanniner.
Druen regnes som ganske krevende å dyrke. Selve klasen består av tettpakkede druer, noe som gjør den mer følsom for råte og andre sykdommer.

Pinot Noir foranderer seg ganske lett og er genetisk ustabil.  Den knopper og modnes tidlig som resulteterer i at den ofte blir godt moden.   Klima er viktig for denne druetypen.  Den liker seg best i kjølig klima hvis ikke blir vinene slappe og litt syltet i varmt klima.
I kjøligere klima kan vinen få et snev av kål og vått løv, mens i litt varmere strøk finner vi ofte noter av røde bær (kirsebær, jordbær, bringebær, rips), roser og litt grønne noter når vinen er ung. Med alderen dukker det opp mer komplekse aromaer av skogbunn, sopp og kjøtt.

I Tyskland, Sveits, Østerrike og Ungarn gir den ofte lette viner med mindre karakter. Den har imidlertid gitt svært gode resultater i California, Oregon og New Zealand.

Med sine myke tanniner og delikate aroma passer den utmerket til hvit fisk, kylling og lyst kjøtt. Til de lagrede viner kan du gjerne servere småvilt. Klassisk andebryst er en selvfølge, en Boeuf Bourgogne og Pinot Noir er ren lykke.

Link til våre produkter

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.