Saint Mont

Området Saint Mont, regionen hvor d’Artagnan kom fra, er kjent for andebryst og alpeluer med Pyreneenes hvite topper i horisonten.

En av Frankrikes vakre vinregioner Saint Mont ligger helt sør-vest i landet som i dag består av 17 AOP-appellasjoner og 12 IGP-områder i regionen. Her finner man mye spennende vin til en bra pris.

I Saint Mont har de dyrket vin helt siden romertiden og det var det først i Middelalderen, under Benediktiner-munkene i Saint Mont-klosteret, at vinproduksjonen kom på plass. Regionen har lenge vært kjent for sine lokale druesorter og produsentene utvikler i dag stadig flere druer som har vært glemt i lang tid, men som nå er dyrket frem igjen.

I 1957 gikk om lag 30 produsenter i området sammen og stiftet organisasjonen ”Côtes de Saint Mont, Grand Vins de Gascogne”. Dette var begynnelsen til dagens AOP-appellasjon. Først på slutten av 70-tallet begynte vinproduksjonen å vokse til anselige kvanta, fremfor Armagnac. Organisasjonen ble innvilget VDQS-klassifiseringen i 1981 etter 8 års ventetid. I 2011 fikk Saint Mont endelig sin egen AOP, og regnes i dag som kvalitetsvin på lik linje med andre vinområder som f.eks. Chablis.

Klimaet er sterkt påvirket av det nærliggende Atlanterhavet og Saint Mont nyter godt av kjølige mikroklima. Topografien kan minne litt om Toscana med sitt bølgende landskap og varierer fra 250 til 350 høydemeter. Det er tre egenartede typer jordsmonn i AOP Saint Mont; kalkholdig-leirejord i Plaisance du Gers, rødbrun sandholdig jord i Aignan-området og i Saint Mont finner vi vinmarkene dekket av småstein og kompakt flerfarget leire.

Vinene lages hovedsakelig av lokale druesorter iblandet noen internasjonale. For rød- og rosévin er det minimum 60% tannat som gjelder, og denne blandes som regel med fer servadou og cabernet sauvignon. Vinene er rike, fruktige og har et godt tanninbitt. De hvite består av minst 40% gros manseng og mindre deler av petit courbu og arrufiac, som resulterer i både syrlige og saftige, tørre hvitviner med friske frukttoner.

I 2002 ble Saint-Mont det første området i Frankrike til etablere et druekonserverings-senter i privat regi. Dette har utviklet seg til å bli et stort prosjekt hvor ampelografer* møtes for å diskutere og fremvise resultatene av omfattende genetisk forskning på disse lokale druesortene.

* Ampelografi er læren om vinplanten og druesorter.

Her våre produkter fra produsenten av Sain Mont.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.