Derfor er vin fra Sicilia perfekt året rundt

Kjenner du til siciliansk vin? Disse vinene er ganske så unike, takket være et helt spesielt jordsmonn preget av vulkanen Etna. Her forteller vår vinekspert alt du trenger å vite om vin fra Sicilia – supre både i solen på balkongen og foran peisen i vinter.

Mange har nok en favoritt eller to når det kommer til vin fra Italia. Valpolicella, Chianti, Barbera, Barolo og Barbaresco er bare noen kjente og kjære viner som kommer fra det populære støvellandet. Det er imidlertid ikke bare fra fastlandet det produseres vin. Også på Sicilia, Italias største øy, lages det mange flotte sommerviner som egner seg til både balkongtid og grillfester. Men også for kaldere årstider.

Sicilia fikk mye oppmerksomhet da andre sesong av den superpopulære HBO-serien The White Lotus hadde premiere høsten 2022. Her fikk vi se masse av vakre Sicilia, som byr på spektakulær natur med massive fjell, flotte åssider, azurblått hav, nydelige strender, den mektige vulkanen Etna og gamle ruiner fra antikken. Så hvorfor ikke bli litt bedre kjent med vinene som blir produsert på øya?

sicily

white-lotus

Her forteller vår vinekspert Henriette Batt alt du trenger å vite om vin fra fantastiske Sicilia.

Vulkansk jordsmonn gir unik vin

– Sicilia er en flott øy som dyrker god vin. Det som er så spesielt med siciliansk vin er at man har egenartede druer som ikke finnes andre steder, sier Henriette Batt.

– I tillegg skiller vin fra Sicilia seg ut på grunn av mineraliteten og det vulkanske jordsmonnet.

Sicilia ligger sørvest for det italienske fastlandet og er den største øya i Middelhavet. Det dyrkes vin både på øst- og vestsidene, men aller mest på de sydlige delene.

Henriette Batt

– Klimaet er et typisk middelhavsklima med varme somrer og lune vintrer med lite regn. Det passer perfekt til vinstokkene som ikke trenger matjord, men heller skrinn jord.

– Det som er spesielt med Sicilia er at det er en vulkansk øy rik på mineraler i jordsmonnet, som vinstokkene tar opp og som så kommer inn i druene.

Etna er den største aktive vulkanen i Europa og ligger på østkysten av Sicilia.

palermo

Etna

– Rundt denne vulkanen er jordsmonnet helt spesielt og man dyrker mye og god vin på østsiden av vulkanen. Her kan vinrankene ligge høyt opp, 400 til 900 meter over havet og man får dermed et kjøligere klima og viner med litt høyere syre.

Sicilia var i gamledager kjent for såkalt bulkvin – dårlig kvalitetsvin, rett og slett.

– Det var jo et fattig land og man dyrket mye. Jo mer man produserte, dess mer fikk man solgt unna. Mye ble også destillert og brukt i Vermouth og noe sendt til Frankrike.

– Så kom EU på banen og ga økonomisk støtte slik at man kunne dra opp vinstokkene og redusere mengden vin som ble produsert. Da snudde trenden litt, og noen banebrytende vinprodusenter begynte å lage kvalitetsvin.

Druesortene som brukes i vin fra Sicilia

– Sicilia er mest kjent for hvitvin. Faktisk er hele 70 prosent hvitvin mens 30 prosent er rødvin.

hvitvinsdruer

Av DOC, kvalitetsbetegnelsen som kommer fra ulike vinområder, har øya 17 ulike typer. I tillegg finnes det syv såkalte IGT-viner.

– De lokale hvitvinsdruesortene er Inzolia, Cataratto, Grecanico, Zibibbo og Grillo, hvor de mest kjente er Cataratto og Grillo, fortsetter Henriette.

– Av rødvinsdruer har Sicilia sortene Nero d’Avola, Nerello Mascalese, Cappuccio, Perricone, Frappato. Siciliansk vin lages også av italienske druesorter som Barbera og Sangiovese .

I tillegg har man også begynt å dyrke franske druesorter som Chardonnay til hvitvin og Merlot og Cabernet til rødvin.

– Enten for å blande inn som salt og pepper til de lokale vinene – eller for å lage rene viner.

rødvinsdruer

– Vinene får en helt annen stil på Sicilia enn de som lages i eksempelvis Frankrike. De blir varmere og saftigere og med litt av det vulkanske preget. 

Mens de hvite vinene er flotte å drikke på balkongen om sommeren, egner de røde vinene seg ekstra godt enten til grillmat og sterkt krydret mat sommerstid eller til viltkjøtt på høsten og vinteren.

– De fleste av vinene er lettere typer, med unntak av kraftige viner fra Nero d’Avola-druen laget på den såkalte Passimento-metoden.

– Noen viner fra Sicilia lages med metoden kalt Passimento, en prosess hvor druene tørkes litt for å bli mer konsentrerte med mer sødme. Man kan sammenligne det med en plomme og sviske, hvor sistnevnte er en plomme som er tørket inn.

castellamare-del-golfo

Dette kjennetegner de ulike druesortene på Sicilia

Til hvitvin: 

Cataratto: Grønn druesort, utbredt over hele Sicilia. Cataratto Bianco er faktisk Italias nest mest plantede druetype. Denne druen gir viner med god fylde og en lett, frisk finish. Den er frisk og fruktig og gir ryggrad til vinen med preg av gule epler og plommer, sol og blomster.

Inzolia: Går også under navnene Ansonica og Insolia. Grønn druesort, som er mest utbredt på Sicilia hvor den dyrkes mye, særlig langs kysten. Denne druen gir lette og til tider friske viner med kraftig duft av eple og blomster. Den brukes ofte sammen med andre druesorter, og bidrar med å friske opp og gi syre som gjør vinen rund, frisk og ren.

Viognier: Også en grønn druesort. Viognier stammer fra Rhônedalen i Frankrike og gir rike, fete, fruktige viner med relativt høyt alkoholinnhold. Den er imidlertid vanskelig å dyrke og lite utbredt på fastlandet i Italia, men finnes litt av på Sicilia. Derfor blandes den med andre druer. Viognier har aroma av blant annet steinfrukt og blomster.

Grecanico: En jevn og god grønn druesort på Sicilia. Den er som salt og pepper og brukes ofte sammen med andre druesorter, hvor den gir pen fylde til vinen.

Til rødvin: 

Nero d’Avola: Sicilias ubestridte beste blå druesort, men også en av Italias beste. Man antar at grekerne eller fønikerne brakte druen til Italia i antikken. Denne druen kan lage unge, fruktige viner så vel som grandiose, potente, mørke og kraftige viner med mye smak. Nero d’Avola kjennetegnes av aroma som fioler, roser, mørke bær som skogsbær og kirsebær, svisker, lakris og julekrydder som kanel og allehånde og kan nytes unge eller lagres. De ligger ofte på franske eikefat og får litt røykaktig smak med sødmepreg.

unsplash

– Hvite viner laget på Cataratto og Viognier er gode, friske sommerviner og passer godt som aperitiff eller terrassevin, eller til fisk og skalldyr, forteller Henriette.

– Hvitvin laget på Cataratto, Grecanico og Inzolia er tørre viner som passer til kos og aperitiff eller til lette matretter som fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

– Rødvin av Nero d’Avola passer godt til grillmat, rødt kjøtt og mat med mye smak og krydder. Den kan også kalles for en høstvin.

Ønsker du gode anbefalinger på vin fra Sicilia? Kontakt oss gjerne direkte på tips@engelstad.no.

Utvalget vårt over disse finner du på våre produktsider her.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.