Derfor snakker «alle» om Pinot Noir

Du har helt sikkert hørt navnet eller lest om den. Pinot Noir er den prestisjetunge blå vindruen som står for noen av verdens aller beste viner. Du vil også finne denne druen i både Champagne og mange smakfulle rødviner. Og den omtales av mange som en it-drue. Men hva er det som er så fristende med denne vindruen? Og hva slags mat passer den til?

Vi har tatt en liten prat med en vininteressert matinfluencer og en sommelier. 

Helle Øder Valebrokk, matinfluencer, forfatter og journalist, står bak nettstedet HellesKitchen. Hun beskriver viner laget på Pinot Noir som lettere og fruktige.

Helle ValebrokkJPG

– De er ikke så tanninrike som mange andre druer, sier hun til Engelstad.

Valebrokk tror at grunnen til at «alle» snakker om akkurat denne druen, er at den er en mer anvendelig druetype.

– Den er også veldig elegant, etter min mening. Hvis det er en god Pinot Noir, da. Det er en type drue man kan matche til mye mat, men også drikke som den er.

– Når jeg kommer over en god Pinot Noir, så vil jeg helst bare krype opp i sofaen med et godt glass og nyte.

Å kalle det for en stor it-drue, er hun likevel bittelitt skeptisk til.

mauro-lima-Ls5oWV9e764-unsplash

– Jeg tror det er mange andre druer man heller kan kalle it-drue enn Pinot Noir. Men det er en anvendelig drue som man kan servere til mange retter.

– Det franske bistrokjøkkenet er in igjen, og da er det kanskje naturlig at Pinot Noir blir anbefalt som følge til mange av rettene.

Så hva slags mat ville du spist til viner laget på denne druen?

– And! Jeg elsker and i alle former, og and med lakris, bringebær og rødbeter er kanskje det aller beste jeg kan servere til et godt glass Pinot Noir.

Mauro Osella, sommelier hos vinbaren MiTo Dråper & Biter i Oslo, mener personlig at Pinot Noir er en av de beste vinene i verden.

mauro osella

– Pinot Noir blir laget som rødvin eller kan brukes til boblende viner, men resultatet er alltid utmerket, sier han og fortsetter;

– Det er en vin som er veldig harmonisk, elegant og på samme tid fyldig og rik, med en lang historie på skuldrene. Pinot Noir blir brukt for å produsere prestisjefylte viner i mange land rundt omkring i verden.

Han tror det er flere grunner til at druen faller i smak hos så mange.

– Jeg tror folk elsker Pinot Noir fordi det er en veldig elegant vin, men på samme tid kan den være kompleks og med god struktur, velbalansert og med en internasjonal berømmelse, fra det franske vinområdet Cote de Nuits i Burgund, til Champagne og California. Alltid av høy kvalitet.

dan-meyers-0AgtPoAARtE-unsplash

Visste du at italienerne har et annet navn for Pinot Noir?

– I Italia kaller vi det for Pinot Nero, mens resten av verden kaller den for Pinot Noir, forklarer Mauro.

Den italienske sommelieren mener vinen passer til mange ulike retter.

– Jeg liker godt å kombinere den med mat som delikate kjøttretter, risotto – eksempelvis med steinsopp, og fiskeretter.

– Det er en vin som også er god å drikke for seg selv, uten mat, avslutter han.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.