Derfor er Ripasso så populær om høsten

For mange er høsten rødvinsesong – og det er ingen tvil om at Ripasso er en av de aller mest populære høstvinene! Her forklarer vår vinekspert Henriette Batt hvorfor og ikke minst hva slags høstretter den passer til. 

Derfor er vinen så populær blant nordmenn

– Ripasso-viner er en lettere variant av Amarone. Fersk Valpolicella-vin helles over bunnfallet av amaronevin fra året før, og dette får en ny gjæring, som må gjæres sammen i minst 3 dager. All vin må komme fra samme produsent, sier Henriette Batt hos Engelstad.

– Vinene er fyldige, fruktige og saftige, men ikke like kraftige som Amaronen. Ripasso er populært trolig for samme grunn som Amaroner – de er fyldige, saftige, smaksrike og faller i smak hos nordmenn.

Så hva er Ripasso?

Mange har nok bestilt et glass Ripasso på bar eller restaurant, eller funnet seg en flaske på Vinmonopolet, og tenkt at dette var sannelig en god vindrue! Men Ripasso er faktisk ikke navnet på en drue, men en metode for å lage vin.

blå-vindruer

Aller først; Ordet ripasso kommer fra det italienske verbet ripassare, som betyr å føre gjennom eller passere igjen. Når man lager vin ved hjelp av Ripasso-metoden, har en helt vanlig Valpolicella-vin gått gjennom en såkalt annengangsgjæring sammen med rester fra enten en Amarone eller en Recioto. Sistnevnte er søt dessertvin. Ripasso-metoden er en lokal teknikk som er blitt benyttet i Valpolicella-området i nord-Italia i flere århundrer.

De opprinnelige Ripasso-vinene lages faktisk ved å helle en lett og frisk Valpolicella-vin over restene fra en Amarone- eller Recioto-produksjon. Disse restene inneholder en del sukker og vin, som vil gjøre at den lette vinen begynner å gjære på nytt, i tillegg til at vinen suger til seg gode smaksstoffer fra restene. Resultatet er en fyldig vin, men ikke like mektig som en Amarone.

– Lovverket krever at Ripasso-vin lages av Valpolicella-vin fra samme produsent. Det er ikke lov til å blande vin fra forskjellige produsenter. Videre kan ikke produsenten lage mer en dobbelt så mye Ripasso som Amarone eller Recioto, forklarer Henriette.

Vinen ble tildelt statusen DOC i 2010, og vinen skal lages på minst 45 prosent Corvina, den lokale druesorten i Valpolicella-distriktet.

høstmat

Disse rettene passer til Ripasso

– Ripasso passer til retter av vilt, slik som rypebryst, andebryst, rosastekt filet av reinsdyr og elg. Tilbehøret og saus må harmoneres med vinen, og sausen bør ikke være for krydret, forteller Henriette.

– Det er viktig med balanse av smak fra mat og vin, for at rettene skal harmonere.

Kilder: Engelstad, Solera og Vinmonopolet.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.