Alt du trenger å vite om Amarone

For mange er høsten rødvinsesong – og Amarone er en av de mest populære høstvinene! Her forklarer vår vinekspert Henriette Batt hvorfor og ikke minst hva slags høstretter den passer til. 

– En Amarone er en kraftig og krydret vin – som oftest tørr. Vinen er laget på delvis tørkede druer, og dette gjør at vinene blir ekstremt konsentrerte, fyldige og alkoholsterke, sier Henriette Batt hos Engelstad.

Hun forteller at Amarone-viner er kraftige og bløte – som fløyel, og har saftige tanniner. I tillegg smaker og dufter Amarone av lær, tobakk, kaffebønner, sure kirsebær og solbær.

– Nordmenn liker Amarone dels fordi det har fått et «navn», nesten et slags type kjendisstempel. Samtidig er vinen sødmefylt – og det passer våre ganer. En bonus er at den har høy alkohol – og det liker vi også.

Hva er egentlig Amarone?

Amarone er en eksklusiv rødvin laget av de beste druene. Den lages ved hjelp av den helt spesielle produksjonsmetoden appassimento, hvor håndplukkede druer blir lagt til tørk i flere måneder. Dette konsentrerer smakene og sukkerinnholdet, noe som gir vinen den karakteristiske fyldige smaken. I 2010 fikk Amarone den gjeve betegnelsen DOCG, det høyeste nivået i den italienske vinloven.

Det finnes få tørre viner som er laget på tørkede druer – de fleste er mer sødmefylte. Det er dette som gjør en Amarone så spesiell.

valpolicella

Druene presses etter tørking, før de langsomt gjæres i store tanker laget av stål eller eik. Deretter blir den lagret i flere måneder på fat. Det tradisjonelle fatet for Amarone er på 2500 liter og er laget av eik fra Slavonia i Øst-Kroatia. Eik setter som regel mest smak på vinen, spesielt hvis fatene er nye eller lite brukt. Noen vinprodusenter bruker fat av andre tresorter, slik som akasie, kastanje og kirsebær, men også beholdere av terrakotta, marmor eller stål. Jo større fat, dess saktere utvikling av vinen.

Disse vindruene lages Amarone av

Visste du at Amarone er en blandingsvin? Området hvor Amarone lages, Veneto i nord-Italia, har et stort mangfold av lokale vindruer. Disse er Corvina, Corvinone, Molinara og Rondinella. Den tradisjonelle blandingen har vært av Corvina, Rondinella og Molinara, men i dag er det ikke lenger obligatorisk å bruke sistnevnte i vinen. Flere produsenter blander også inn andre lokale druer eller internasjonale, slik som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Corvina er den tidligere hoveddruen i Amarone, og gir mye smak, friskhet og fruktighet med preg av moreller, kirsebær og urter. Corvinone, også kjent som supercorvina, har delvis tatt over for Corvina og betegnes som den nye hoveddruen i Amarone. Denne gir dyp farge og fruktighet til vinen. Molinara tilfører friskhet og urtepreg, og var tidligere en obligatorisk del av blandingen. Rondinella gir vinen eteriske, blomstrende aromaer av fioler og roser.

vindruer

Hvorfor har Amarone ulike stiler?

Det finnes mange typer stiler på vinen, noe som påvirkes av blant annet druetypene som velges, tørketiden på druene og ikke minst blandingsforholdet.

– Amaronen kan være både søt og tørr, men den tørre stilen er mest produsert, forklarer Henriette.

Også mengden såkalt edelråte påvirker stilen på Amaronen.

Visste du at det finnes druer med edelråte? Mens råtne druer er noe gode vinprodusenter fjerner, er edelråte gull verdt for vinmakere av søte viner som eksempelvis Vin Santo – italiensk dessertvin. Men også for noen amaroneprodusenter. En saftig cocktail av soppsporer til en bestemt muggsopp, høy luftfuktighet og en temperatur på mellom 18 og 20 grader, vil gjøre at soppen brer seg over druene som en slags hinne.

Muggsoppen spiser noe sukker, men reduserer først og fremst mengden vinsyre og eplesyre i vinen. Mengden ekstrakt, glyserol og flyktige syrer øker, noe som gir vinen litt høyere alkoholstyrke og en fet og søtlig munnfølelse.

ostefat

Dette spiser du til Amarone

Visste du at italienerne kaller Amarone for en sofavin eller en meditasjonsvin? Det er fordi de mener man skal slappe av på sofaen med et glass – det er ingen matvin. Om man absolutt må spise noe til, må det i så fall være et lite stykke parmesan. Vi er imidlertid ikke helt enige!

– Amarone passer godt til krydrede kjøttretter, viltkjøtt og retter laget på and. Amarone er super til spicy ribbe. Krydderet i vinen skal synkronisere med krydderet i maten – dette skaper en god balanse og harmoni, forteller Henriette.

– Amarone kan også passe til modne oster av parmesan, pecorino, gorgonzola og taleggio. Den kraftige smaken i ostene balanseres med sødmen og krydderiet i vinen.

Vinen kan også passe til sjokolade eller kakaobaserte retter. Da balanserer vinen den bitre smaken av sjokoladen, ifølge Henriette.

Kilder: Engelstad, Solera og Vinmonopolet. 

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.